Parkiet die nieuwsgierig kijkt |  Foto door Brett Sayles:
Regenboog

Waar vind ik de meeste actuele wet- en regelgeving?

Het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) is een internationale overeenkomst, die in 1974 werd gesloten. Het doel van het CITES-verdrag is het uitsterven van dier- plantensoorten als gevolg van de handel in de soorten te voorkomen. Op Europees niveau is verdrag vertaald in CITES-verordeningen: de CITES-basisverordening en de CITES-uitvoeringsverordening. Deze verordeningen haken aan op de Flora- en faunawet. 

In Nederland zijn het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) belangrijke instanties die verantwoordelijk zijn voor het opstellen en handhaven van wetten en regels met betrekking tot het houden van vogels. Hieronder vind je een overzicht van hun verantwoordelijkheden en bevoegdheden, evenals relevante weblinks.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

Verantwoordelijkheden:
- Wetgeving en beleid: Het Ministerie van LNV is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van beleid en regelgeving met betrekking tot dierenwelzijn, waaronder het houden van vogels. Dit omvat regels over huisvesting, verzorging en bescherming van vogels, zowel in de particuliere als de commerciële sector.
-Internationale afspraken: Het ministerie zorgt ervoor dat Nederlandse wetgeving in overeenstemming is met Europese en internationale regels, zoals CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).

Bevoegdheden:
- Regelgeving: Het ministerie stelt wetten en regelingen op die betrekking hebben op dierenwelzijn en het houden van dieren.
- Coördinatie: Het ministerie coördineert de uitvoering van het beleid door andere instanties, zoals de RVO en NVWA.

Relevante weblinks:
wetten.nl - Regeling - Wet dieren - BWBR0030250 (overheid.nl)

wetten.nl - Regeling - Besluit houders van dieren - BWBR0035217 (overheid.nl)

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Verantwoordelijkheden:
- Vergunningen en registratie: De RVO beheert het systeem voor het aanvragen van vergunningen en registraties die vereist zijn voor het houden, fokken en verhandelen van vogels, vooral beschermde diersoorten.
- Informatie en ondersteuning: De RVO biedt informatie en ondersteuning aan ondernemers en particulieren over de wettelijke verplichtingen rondom het houden van vogels.

Bevoegdheden:
- Vergunningverlening: De RVO is bevoegd om vergunningen af te geven voor het houden van beschermde diersoorten en voor het in- en uitvoeren van vogels.
- Handhaving: In samenwerking met de NVWA controleert de RVO of bedrijven en particulieren zich aan de wet houden.

Relevante weblinks:
Homepage RVO

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Verantwoordelijkheden:
- Handhaving: De NVWA is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn, inclusief het houden van vogels.
- Inspecties en controles: De NVWA voert inspecties uit bij bedrijven en particulieren om te controleren of de regels rondom het houden van vogels worden nageleefd.

Bevoegdheden:
- Sancties: De NVWA kan boetes opleggen, waarschuwingen geven of in ernstige gevallen dieren in beslag nemen als de regels niet worden nageleefd.
- Onderzoeken: De NVWA kan onderzoeken starten naar aanleiding van meldingen over misstanden in de houderij van vogels.

Relevante weblinks:
- NVWA - Dierenwelzijn 

Deze instanties werken vaak samen om ervoor te zorgen dat de wetgeving rond het houden van vogels goed wordt nageleefd en dat het welzijn van de dieren wordt gewaarborgd.

Parkieten Sociëteit 2023 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden 

Na 19:00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 0545 47 72 07